Tento způsob cestování mne, jako nadšeného loďaře, nadchl. Mezi lodí a obytným autem totiž není mnoho rozdílů a obytné auto nabízí určitě větší akční radius. Takže to, co bychom na lodi poznávali mnoho týdnů jsme s "Lukášem" dokázali objet "jen" za 12 dnů. A že to bylo potřeba, měli jsme totiž v plánu zmapovat celou holandskou gastronomii.
Lukáš je skvěle vybavený, poskytl dostatečné pohodlí a soukromí třem mužům. A to jak při samotné cestě, tak na jednotlivých zastávkách. Trochu jsme se obávali jeho velikosti a nápadnosti, neměli jsme však jediný problém s policií ani domorodci. Tomu však, dlužno dodat, přispěla má znalost země a jejích psaných i nepsaných pravidel.
Přesto jsme i my museli občas improvizovat, vzhledem k cestě v hlavní (tulipánové) sezóně jsme občas nocovali i na místech, která nejsou úplně košer. Ale chovali jsme se slušně, nevytahovali markýzu ani nábytek a "Lukáše" jsme využívali jen jako nomádi k přesunům mezi jednotlivými highlity.
A jaká byla naše dubnová cesta, na které jsme za 12 dnů po Holandsku najeli něco málo přes 2.000 kolometrů?
Svou cestu jsme začali na severovýchodě země, v pevnostním městečku Bourtange, které nás, navzdory chladnému počasí, okouzlilo. Pokračovali jsme do rybářských přístavů Zoutkamp a Lauwersoog, kde hlavním tématem byla ochutnávka kibbelingu, tresky smažené v těstíčku. Přespali jsme v Holwerdu, odkud vyjíždí několikrát denně přívoz na úžasný ostrov Ameland, kde jsme navštívili městečka, pláže, duny, maják, ale také destilérku Nobel. "Lukáše" jsme ale nechali na pevnině, protože jeho převoz na ostrov by stál cca 250 eur. Po večerním návratu jsme přejeli do jedné z loděnic, kde mají místa i pro obytná auta. Další den jsme věnovali poznávání malých městeček provincie Friesland, Stavorenu a Workumu. Přespali jsme opět v jedné z loděnic, jakých je tu opravdu mnoho a ceny byly mírné. Pak jsme, se zastávkou v Harlingenu (mají tam výborné holandské koblihy - oliebollen) vyrazili do okolí Amsterdamu. Zastavili jsme se na známých sýrových trzích v Alkmaaru, v úžasném městě Enkhuizen se skanzenem Zuiderzeemuseum, v rybářských vesnicích Volendam a Marken a také v dalším "sýrovém" městečku Edam. Nezbytná také byla zastávka mezi větrnými mlýny Zaanse Schans. Další den jsme již věnovali Amsterdamu, auto jsme bezpečně (a zdarma) odložili nedaleko přívozu, který nás (také zdarma) odvezl do centra Amsterdamu. Druhou variantou byl jeden z městských kempů, Vliegenbos ci Zeeburg, oba však byly plně obsazené, neboť další den se konala celoholandská párty roku, Králův den. Ve městě jsme na této akci nachodili přes 20 km a viděli trhy, grachty (kanály), zajímavé ctvrti včetně té s červenými lucernami. A pak jsme již pokračovali mezi lány tulipánů. Květinový park Keukenhof jsme již znali, tak jsme mimo lány tulipánů navšívili i novou atrakci, Tulip Experience, kde jsme se prošli mezi plně rozkvetlými tulipány. Večer jsme pak poměrně dlouho hledali místo na spaní v kempu (jinde se v této době v této oblasti nocovat nedá), ale podařilo se. Další den jsme jeli do moderního Rotterdamu, kde jsme parkovali u bývalého bazénu Tropicana v podstatě v centru a navštívili jak přístav a nedaleké kubusy, tak místní mekku gastronomie, Markthal. A pak jsme již pokračovali na nejjižnější etapu naší cesty hráze Delta Expo a městečka Veere a Yerseke. To druhé je proslavené svými mušlemi a slávkami. A přišel čas se pomalu vrátit na severovýchod země, odkud jsme vyjeli. Po cestě jsme se ještě zastavili v trapistickém klášteře La Trappe, kde vaří nejlepší holandská piva, v úžasném městečku Thorn a v Heusdenu, kde dělají nejlepší palačinky. Zastávka v romantickém Giethoornu byla už jen třešnička na dortu naší gastrocesty. Nikomu nedoporučuji naše tempo, je potřeba si tuhle zemi více užít, ale my měli zadání jasné: zdokumentovat holandskou gastronomii. A výsledek můžete shlédnout zde: https://youtube.com/@jedlicinacestach?si=Eal3TN8fbLNtJORK anebo se inspirovat pro návštěvu Holandska zde: www.holandsko.cz.
Na závěr ještě jedno shrnutí:
Holandsko s obytným autem na jaře
+ rozkvetlé lány tulipánů
+ otevřený květinový park Keukenhof
+ skvělé akce (květinové korzo, Králův den)
- nutnost plánovat a objednávat místa na přenocování mezi Alkmaarem, Rotterdamem a Utrechtem s velkým předstihem anebo velmi improvizovat
Děkujeme našemu partnerovi, Barth Caravany, za zapůjčení "Lukáše" a těšíme se, až někdy opět vyrazíme.
Daniël Hagen, celoživotní propagátor Holandska
Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek, Jedlíci na cestách